Ți-ar plăcea să ai un colț de lectură doar al tău?

Decorarea casei

Idei utile pentru amenajarea unui colț de lectură cu sau fără bibliotecă. Idei inspirate.

Știm cu toții că lectură este o activitate pe de-o parte relaxantă, pe de alta utilă pentru dezvoltarea intelectuală și emoțională a unei persoane.

Este clar sper pentru toată lumea cât de importantă este lectura în multe aspecte ale vieții noastre.

Spre exemplu, dacă ne referim la beneficiile cognitive, avem de-a face cu îmbunătățirea vocabularului, cu dezvoltarea abilităților de gândire critică, dar și cu îmbunătățirea concentrării și atenției.

În cazul în care ne gândim la beneficiile emoționale și psihologice ale cititului, clar putem să beneficiem de reducerea stresului, de mai multă empatie și înțelegere a nevoilor celor din jur, dar și de stimularea creativității.

Dar cititul nu înseamnă doar atât. Prin citit ne extindem de asemenea cunoștințele, ne dezvoltăm abilitățile lingvistice, dar și primim un fel de auto-ajutor esențial în unele momente.

Pe partea de aspecte culturale și sociale, lectura încurajează dialogul și accesul la experiențe și idei diverse, dar și la formarea unor comunități de cititori.

Altfel spus, lectura este important și ne oferă numeroase beneficii pe multiple planuri. Încurajarea cititului, în special în rândul tinerilor, poate avea efecte pozitive pe termen lung asupra societății. Promovarea accesului la resurse de lectură și crearea unui mediu care să susțină această activitate sunt esențiale pentru dezvoltarea continuă a indivizilor și a comunităților.

Amenajarea unui colț de lectură

Îmi place ideea de a avea un colț de lectură virtual unde să explorez și să descopăr noi texte și idei. Cu acces la o bibliotecă virtuală vastă, aș putea să navighez prin cărți, articole și alte materiale pentru a învăța și a mă inspira. Un astfel de colț de lectură ar fi un loc minunat pentru a împărtăși și discuta despre cărți și idei cu alți entuziaști ai lecturii.

Dar, m-ar încânta și ideea unei biblioteci, cu cărți pe care să le simt și să le miros și să mă bucur de foșnitul foilor.

Dar, haideți să vedem cum ne putem amenaja acasă un colț plăcut de lectură.

Unde amenajăm colțul de lectură?

Mai întâi, ca în orice amenajare, ar trebuie să plecăm de la alegerea locației potrivite. Din acest punct de vedere ar fi bine să ne orientăm către un loc liniștit din casă, unde să ne putem concentra la citit, dar și relaxa în același timp.

Este clar că avem nevoie de o iluminare natură ori artificială bună. Pentru citit avem nevoie de lumină, ideală ar fi cea naturală, dar putem să ne descurcăm și cu lămpi de citit. Important este ca spațiul să fie bine iluminat.

Alegerea mobilierului și a textilelor

Apoi, vom avea nevoie de un mobilier confortabil. Putem să alegem un scaun confortabil sau un fotoliu, mobilier care să ne ofere suport adecvat pentru spate și să ne permită să stăm relaxați în timp ce citim.

Dacă nu vrem să investim în mobilier nou, putem să recondiționăm pe cel deja existent în locuință. Cu o husă fotoliu ori niște huse pentru scaune living, rezolvăm rapid orice neajuns.

Rețineți totuși că, dacă petrecem multe ore în colțul de lectură, vom avea nevoie de un scaun ori un fotoliu cât mai confortabil. În rest, depinde de gustul tău ce alegi. Poate să fie și un balansoar, dacă asta îți face plăcere.

Apoi, vom avea nevoie și de o măsuță și de eventual un  raft sau mai multe pentru cărți. Depinde, firește, de cât de generos este spațiul pe care îl avem la dispoziție.

Ne-ar mai trebui și niște perne moi, o pătură confortabilă.

Crearea unei atmosfere intime

De asemenea, n-ar strica să adăugăm și câteva plante sau alte elemente naturale pentru a aduce un plus de prospețime și vitalitate colțului de lectură.

Dar, firește, vom avea nevoi și de elemente personale, cum ar fi tablouri, fotografii ori alte obiecte care vă fac să vă simțiți confortabil și inspirat.

Unii preferă și o muzică în surdină atunci când citesc. Așa că, dacă sunteți în asentimentul lor, puteți să vă gândiți la o muzică ambientală plăcută care să vă ofere o atmosferă relaxantă.

Nu cred că este nevoie să vă spun că în colțul de lectură ar trebui să menținem ordine și curățenie. Acest spațiu trebuie să fie bine organizat pentru a vă simți relaxați în timp ce citiți.

În final, e clar, avem nevoie și de elemente de personalizare a spațiului, pentru că fiecare avem preferințele noastre și stilul nostru. Alegeți elementele care vă inspiră și vă fac plăcere.

Amenajarea unei biblioteci personale

În cazul în care spațiul vă permite, puteți să realizați chiar o bibliotecă a voastră într-un spațiu intim.

Puteți achiziționa ori construi rafturi suficient de solide pentru a susține colecția de cărți.

Înainte de a achiziționa, ar trebuie să știți exact care sunt dimensiunile spațiului disponibil. Deci, măsurați spațiul pentru a ști cât loc aveți pentru rafturi și mobilier.

Apoi, după ce ați instalat mobilierul, puteți decise cum vă organizați cărțile.  Puteți opta pentru clasificarea după gen (ficțiune, non-ficțiune, biografii etc.), autor, alfabet sau chiar culoarea coperților pentru un efect vizual plăcut.

În situația în care aveți o colecție mare, puteți merge pe varianta etichetării rafturilor ori puteți folosi separatoare pentru a găsi mai ușor cărțile dorite.

Dacă v-ați propus să achiziționați cărți, n-ar trebui să evitați anticariatele. Însă, pentru a nu aglomera locul, n-ar strica să mai participați și la împrumuturi și schimburi de cărți.

 Apoi, știu că pentru un iubitor de cărți este oarecum o profanare să vorbim de digitalizare. Însă, asta e, ea există și ne poate fi de folos. Mai ales pentru cineva care nu dispune de spațiu suficient, o biblioteca virtuală este exact ce trebuie.

Pentru cărți electronice aveți nevoie doar de un  dispozitiv de citit adecvat și de timp suficient.

Crearea unui colț de lectură poate fi un proiect plăcut în care să vă implicați. Știm că de multe ori timpul nu ne lasă, iar alteori nici priceperea nu ne ajută. Însă, colțul de lectură este un proiect mult prea personal pentru a-l lăsa pe mâna altora. Implică-te și cu siguranță vei găsi mulțumire în această activitate.

Un colț de lectură este mai mult decât un simplu spațiu, este un refugiu personal, unde pasiunea pentru citit este la ea acasă.

Amenajat cu grijă și atenție la detalii, acest colț poate deveni un sanctuar al cunoașterii, relaxării și inspirației.

Investiția în crearea unui astfel de spațiu aduce beneficii pe termen lung, îmbogățind experiența lecturii și conducând la o stare bună de relaxare.

Distribuie Articolul